Alba is een klein, middeleeuws stadje ten zuiden van Turijn. Alba ligt in één van de mooiste streken van Piemonte, namelijk de Langhe-streek. Die streek wordt gekenmerkt door bosrijke, zachtglooiende heuvels, bezaaid met kleine dorpjes. De bossen staan vol hazelaars en dit is dan ook de streek waar Nutella geboren is. De heuvels zijn uitstekende plekken om wijngaarden neer te planten en de kleine dorpjes hebben dan ook namen als bijvoorbeeld Barbaresco en Barolo. Het leven in de Langhe is dus goed.
Alba is echter ook bekend om een andere reden, met name omwille van 'de witte van Alba'. Het gaat hier niet om het Italiaanse equivalent van een roman van Ernest Claes. Het gaat om het gastronomische luxeproduct der gastronomische luxeproducten : de witte truffel van Alba. Het groeit onder eikenbomen, wordt gezocht met behulp van honden, het kost verschrikkelijk veel geld (4000 euro per kilo) en het wordt in de herfst (plukseizoen) gevierd met een "Fiera internazionale del tartufo".
Da's simpelweg een soort expo waar lokale truffelboeren hun waren stallen. De Fiera vindt plaats in een grote hal, waar een zeer penetrante witte-truffelgeur heerst. Jaja, de witte truffels geven nogal wat aroma af. Niet alleen truffelboeren stallen er hun waren. Ook kaasboeren, salamiboeren, banketbakkers, en vooral wijnboeren stallen er hun waren uit en laten de bezoekers gretig proeven. De inkom kost 10 euro, maar je krijgt daar een wijnglas bij en een handig zakje om rond je nek te hangen en er je wijnglas in te stoppen. En dan kun je vrij rondlopen en vrij proeven. En ja, er zijn nogal wat wijnboeren en nogal wat Barolo's, Barbaresco's, Ruché's, Dolcetti, Barbera's enzoverder te proeven. 't Is dus niet zo moeilijk om die 10 euro terug te drinken.
De honger wordt gestild door wat kazen (al dan niet met truffels erin verwerkt), salami's (al dan niet met Barolo of truffels erin verwerkt) of wat hazelnoottaarten naar binnen te werken.
En dat alles onder een temperatuur van nog altijd 22 graden. Daar klagen de truffelboeren overigens steen en been over. Regen hebben ze nodig om die truffels te vinden. Enfin, mij hoor je daar niet over klagen, voor mij zijn dat zomerse temperaturen, een welkome afwisseling na de hel van 35 graden die hier in juli en augustus heerst.
Die Fiera van Alba is ongeveer het grootste gastronomische evenement in de streek in herfst. Maar ach, in de herfst organiseert zowat elk dorpje hier wel iets dergelijks. Ha, de herfst, da's hier in Piemonte het mooiste seizoen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
En, zijn truffels nu echt dat vele geld waard? Ik heb het nog nooit geproefd, maar vind (net als bij kaviaar) die prijzen vrij absurd hoog.
Of kon je niet zomaar van truffels proeven? :-)
Naar mijn mening? Neen...
Een reactie posten